Omdat de gerechten uit Shojin ryōri voorkomen zijn ze volledig zonder dierlijke ingredienten.
Voor nieuwjaar is het gebruikelijk gerechten te serveren met de kleuren rood & wit, omdat dit beschouwd worden als “gunstige” kleuren die voorspoed verwelkomen.
Verder Is het belangrijk dat de 5 kleuren (rood, groen, geel, zwart en wit) terugkomen in de gerechten als geheel.
Het menu voor de lunch bestaat uit:
Akamiso shirodofu
Heldere soep op basis van shiitake (paddestoel) en kombu (zeewier) boullion, met rode miso (soya-bonen-pasta), tofu, wakame (zeewier) en een schijfje lotuswortel.
Kohaku namasu
Een salade van daikon (rettig), wortel en yuzu-zest, met een dressing van rijstazijn en yuzu.
Edamame
Soya-bonen in peul met zeezout
(de schil kan niet gegeten worden)
Udon
Dikke noedels met 3 soorten paddestoelen (shiitake, enoki, shimeji) in een saus van miso (soya-bonen-pasta) en soyasaus
Zenzai
Zoete azuki (rode bonen) soep met mochi (kleverige rijst cake)
De lunch wordt geserveerd met sencha (getrokken groene thee).