FAQ よくある質問

Kan ik een les komen kijken?
Jazeker! Je kan het beste bepalen of de training en de dōjō bij jou past door de beoefening te zien van leerlingen op verschillende niveaus. Neem hiervoor contact op met Fusō.

Kan ik een proefles nemen?
Er worden geen proeflessen gegeven, maar je kan wel een les komen kijken. Er wordt in onze trainingen individueel lesgegeven. Bij individuele lessen vragen beginnende studenten veel begeleiding van de leraar (sensei) en de senior leerlingen (sempai).

Als je besloten hebt dat je wilt starten met training staan sensei en alle sempai klaar om je alle aandacht te geven die je nodig hebt om te starten en te groeien.

Wil je de training toch graag eerst zelf proberen voor je besluit te starten, kan je overwegen om een workshop mee te doen. Deze zijn ingericht voor studenten met verschillende niveaus en ervaring, inclusief leerlingen zonder enige ervaring.

Ik wil graag starten met trainen, wat moet ik doen?
Zodra je besloten hebt dat je wilt beginnen moet je je vóór je eerste training je hier inschrijven en je contributie voldoen.

Wat wordt er van mij verwacht?
Technisch wordt iedereen begeleid op zijn of haar eigen niveau. Dus of je nu een natuurtalent bent met jaren ervaring of iemand die pas net begint, je bent van harte welkom en je zult een plek kunnen vinden in onze dōjō.

Wat we verwachten van alle leerlingen is dat ze er zo vaak mogelijk zijn. Als leerlingen niet kunnen komen, melden ze zich op de dag van de training af. Verder is het belangrijk om op tijd komen, je beleefd naar hun dōjō genoten op te stellen en verder je hoffelijk gedragen.

Moet ik ook Japans kunnen spreken?
Bijna niemand die begint met trainen spreekt Japans. Het is ook niet een doel van de training om Japans te kunnen spreken, maar er worden wel Japanse woorden en termen gebruikt in de training.

De termen die gebruikt worden leer je vanzelf door ze vaak te horen, maar als je ze eens na wilt lezen kan dat hier.

Hoe noem ik de leraar?
De leraar spreek je in de dōjō aan met “sensei” of in combinatie met zijn naam: “Fusō-sensei”. Buiten de dōjō mag je hem aanspreken waarmee je je prettig vindt: “sensei”, Fusō, Arjan etc. Hierover meer: hier.

Hoe betaal ik mijn contributie?
De betalingen moeten aan het begin van elke maand worden overgemaakt op NL29 RABO 0355149125.

De eerste keer vragen we om in een keer 3 maanden contributie te betalen. Deze contributie is niet retourneerbaar als je binnen deze 3 maanden stopt.

Na deze 3 maanden kan er maandelijks betaald worden. En kan je per maand opzeggen.

Ik kan de training niet betalen, zijn er mogelijkheden?
Ja, we kunnen in uitzonderlijke gevallen uitzonderingen maken, maar niet zonder meer. Kijk voor de voorwaarden hier.

Wat moet ik aan?
Als je net begint is prettig zittende sportkleding voldoende. Je kunt een band van de dōjō lenen. Als je al budo-kleding hebt kan je die aan. De kleur van de band heeft bij ons geen betekenis, dus draag gerust een kleur band die je al hebt.

Na een ongeveer maand wordt verwacht dat je je eigen trainingkleding aanschaft conform de kledingvoorschriften.

Welke wapens moet ik aanschaffen?
Als je net begint hoef je niet alle wapens direct aan te schaffen. Je kunt in het begin alles van de dōjō lenen.

Voor Mugai ryū iai- en kenjutsu:

  • bokken
  • iaitō
  • shinken

Een bokken (houten oefenzwaard) heb je als eerste nodig en er wordt verwacht dat je deze na een maand trainen aanschaft. Voor je zelf een bokken hebt kan je een bokken van de dōjō lenen.

Een iaitō (bot metalen oefenzwaard) kan je de eerste 6 maanden van je training kosteloos van de dōjō lenen (mits beschikbaar).

Na 6 maanden training wordt verwacht dat je je eigen iaitō aanschaft of een bijdrage doet van €2,50 per les voor het gebruik van de dōjō-iaitō. Op je ikkyu (1e kyu) examen (dat is de graad vòòr je zwarte band) moet je je eigen iaitō gebruiken

Een shinken (scherp zwaard voor snijoefeningen) kan je het eerste jaar van je training kosteloos van de dōjō lenen.

Na je eerste jaar training wordt verwacht dat je een bijdrage doet van €2,50 per tameshigiri-les voor het gebruik van de dōjō-shinken of een eigen shinken aanschaft. Op je nidan (2e dan) examen moet je je shinken gebruiken voor tameshigiri.

Koop nooit zomaar zelf een zwaard zonder Fusō-sensei om goedkeuring te vragen. Als je een zwaard koopt kan het blijken dat het onbruikbaar is voor de training. Er zijn strenge eisen waaraan een trainingswapen in onze dojo aan moet voldoen.

Voor Meifu Shinkage ryū shuriken- en fundokusari-jutsu:

  • shuriken
  • fundō kusari

Een set van 5 shuriken (werpspijkers) en een fundo kusari (ketting met gewicht) kunnen de eerste 6 maanden geleend worden van de dōjō, daarna wordt verwacht dat je zelf een set maakt of aanschaft. Hiervoor wordt een bijdrage van €2,50 per training gevraagd.

Hoe moet ik mijn wapens onderhouden?
Aan het eind van de les maken we gezamenlijk de zwaarden schoon. Dit is het enige onderhoud dat je regelmatig moet doen. Het schoonmaken doen we op de volgende manier.

Shuriken moet je vrijhouden van bramen met een vijl. Soms moeten ze gespelen worden. Dit kan op een wetsteen of met een vijl.

Welke graden kan ik halen?
Hoewel graden halen geen doel op zich is kunnen er bij ons in alle stijlen graden gehaald worden.

Mugai ryū heeft een kyu/dangraden syteem met 3 kyu-graden en 8 dan-graden. Daarnaast ontvangen zeer gevorderde beoefenaars ook menkyo en menkyo kaiden.

Meifu Shinkage ryū heeft een kyu/dangraden syteem met 5 kyu-graden en 4 dan-graden.

Hoe vaak is er training per week?
Er wordt elke week op zondag avond getraint. Verder kunnen leerlingen als ze een tijdje bezig zijn ook op vrijdag vrij trainen.

Daarnaast is er een aantal (6 tot 8) keer per jaar een dag-lange training op zondag waarop er meer uren achtereen getraind worden.

Lees meer over alle trainingmogelijkheden hier.

Er zijn ten slotte regelmatig speciale trainingen, seminars etc. daarover kan je hier meer informatie vinden.