Mokuroku 目録, menkyo 免許

Tussen de verschillende scholen zijn er ontzettend veel variaties van een graduerings-syteem mogelijk. De volgende termen komen uit verschillende scholen:

  • Nyūmon 入門 (intrede)
  • Keppan 血判 (bloedeed)
  • Okuiri 送入 (intrede)
  • Kirigami 切り紙 (gesneden papier)
  • Mokuroku 目録 (catalogus)
  • Menkyo 免許 (licentie)

Binnen deze graduaties werden soms extra niveaus aangebracht:

  • Shoden 初伝 (lage transmissie)
  • Chūden 中伝 (midden transmissie)
  • Okuden 奥伝 (interne transmissie)
  • Gokui 極意 (geheim)
  • Kaiden 皆伝 (volledige transmissie)

Combinaties van deze niveaus kwam ook voor: Menkyo chūgokui etc.

Menkyo kaiden 免許皆伝 betekent een licentie van volledige transmissie. Dit houdt dus in dat een beoefenaar de gehele school heeft geleerd en overgedragen gekregen. Niet in elke school “erft” iemand die volledige transmissie heeft gekregen ook de school. Er zijn verschillende vormen van “erfschap” mogelijk en elke school gaat hier weer anders mee om:

  • Fukanzen sōden 不完全相伝 (onvolledig erfschap):
    • de leraar mag studenten opleiden maar slechts tot een bepaald niveau. De overige transmissie is voorbehouden alleen aan de soke (hoofdmeester) van de school.
    • de leraar wel studenten volledig opleiden, maar het uitgeven van menkyo kaiden is alleen voorbehouden aan de soke.
  • Kanzen sōden 完全相伝 (volledig erfschap):
    • de leraar mag studenten volledig opleiden en aan één van deze studenten menkyo kaiden uitreiken.
    • de leraar mag studenten volledig opleiden en aan meerdere van hen menkyo kaiden uitreiken (al dan niet met de mededeling dit met enige terughoudendheid te doen).

Binnen Mugai ryū Meishi-ha wordt er gewerkt met een kyū/dan-graden systeem, maar er worden ook menkyo uitgereikt aan leerlingen die lang genoeg trainen en de stijl beheersen.

Meer informatie:

Disclaimer:
Dit artikel is onderdeel van een serie theorie-lessen. De bedoeling van deze artikelen is een achtergrond te verschaffen voor de budo-leerlingen van Kochōkai. Vanwege het introducerende karakter van deze artikelen, is er jammergenoeg geen ruimte om dieper in te gaan op elk onderwerp.