Zoals in bovenstaande kaligrafie te zien is, is het karakter Ma 間 dezelfde als het eerste karakter in ma-ai 間合 (gevechtsafstand). Het tweede karakter “ai” 合 betekent “ontmoeten/samenkomen”. Ma-ai is dus “interval tussen samenkomen” = afstand.
Ma ook gebruikt worden in het woord sukima 隙間. Suki is kans/mogelijkheid; sukima is een moment dat er een mogelijkheid in de verdediging van een opponent valt = opening.
Kokoro-ma 心間 is interval in de geest (kokoro 心). Het is het moment waarop de geest een moment van onoplettendheid. Kokoro-ma is het moment om de aanval te plaatsen.
Ma 間, ma-ai 間合, sukima 隙間 en kokoro-ma 心間 zijn concepten die dicht bij elkaar liggen. Belangrijk is dat “ma” een concept is van een kort ogenblik, zoals een vonk die ontstaat tussen twee vuurstenen als ze elkaar raken.
Voor leerlingen die al bekend zijn met dit begrip:
Er is een aantal momenten waarop er aangevallen kan worden. wanneer er sprake is van een kokoro-ma 心間/sukima 隙間/ma 間. Deze momenten worden ook wel datotsu no kikai 打突の機会 (kansen om te raken) genoemd:
- Debana, wanneer de aanval van je tegenstander begint
- Owaru toki, wanneer de techniek van de tegenstander is beëindigd
- Itsuka toki, als de tegenstander zich “settled”
- Uketometa toki, na een wering
- Mato toki, wanneer de tegenstander twijfelt
Deze “datotsu no kikai” hebben ook een connectie met sen (aanvalstiming).
Meer informatie:
-
Website van Kendo Renmei
- Diagram met de relatie tussen timing en aanvalskans
- Pranin, Stanley (2007). “Exploring the Founder’s Aikido”. Aikido Journal. Retrieved 2007-07-25.
Disclaimer:
Dit artikel is onderdeel van een serie theorie-lessen. De bedoeling van deze artikelen is een achtergrond te verschaffen voor de budo-leerlingen van Kochōkai. Vanwege het introducerende karakter van deze artikelen, is er geen ruimte om diep in te gaan op elk onderwerp.