Hatakeyama-ha heiho 畠山派兵法

Hatakeyama Goro was een leerling van Tenshin Shōden Katori Shintō ryū onder Sugino Yoshio. Hij wijdde meer dan 50 jaar van zijn leven aan de training van Katori Shintō ryū en het lesgeven van zijn interpretatie hiervan.

Na de dood van Sugino Yoshio nam zijn zoon Sugino Yukihiro de dōjō in Kawasaki over. Hatakeyama-sensei heeft besloten zich niet aan te sluiten bij de dōjō van de Yukihiro sensei. Sinds dat moment is zijn interpretatie, ongesteund door de sōke van Tenshin Shōden Katori Shintō ryū, geen officiële koryū meer.

De leerlingen van Hatakeyama-sensei trainden onder zijn instructie, zonder de mogelijkheid of noodzaak voor officiële erkenning. De leering staat of valt op zijn eigen merites en werd daarom door veel senior leerlingen als Hatakeyama-ha heiho aangeduid, om misverstanden over mogelijke claims van authenticiteit te vermijden.

Tenshin Shōden Katori Shintō ryū werd door Iizasa Ienao in mid 15e eeuw gesticht en is een sōgō-bujutsu (een compleet krijgssysteem) en staat bekend als de oudste verifieerbare school in Japan.

Volgens de legende verbleef de oprichter op 60 jarige leeftijd 1000 dagen in de Katori schrijn, tot godheid aan wie de Katori-schrijn was gewijd (Futsunushi no Mikoto) in een droom tot hem kwam en hem de geheimen van krijgskunst overhandigde in een rol, de Mokuroku Heiho Shinsho.

Binnen Hatakeyama-ha heiho worden de volgende disciplines beoefend:

  • Kenjutsu (odachi, kodachi, ryoto)
  • Iaijutsu (odachi)
  • Bojutsu (rokushaku bo)
  • Naginatajutsu (onaginata)
  • Sojutsu (su yari)
  • Shurikenjutsu

Voor Hatakeyama sensei overleed in 2009 ontvangt Arjan Fusō van van hem mokuroku.

Het is niet mogelijk je aan te melden voor Hatakeyama-ha heiho of Tenshin Shōden Katori Shintō ryū bij Kochōkai. Een aantal senior leerlingen in Kochōkai studeert naast andere disciplines ook Hatakeyama-ha heiho onder de instructie van Arjan Fusō. Deze leerlingen worden geselecteerd op ervaring, interesse en toewijding.