Zomer programma 夏修行

Elk jaar heeft Kochokai een speciaal zomerprogramma in de zomermaanden juli en augustus in plaats van haar reguliere lessen. In deze lessen is er ruimte om in te gaan op aanliggende onderwerpen, waarvoor de in de reguliere les minder ruimte is.

study

Deze lessen zijn bedoeld voor leerlingen van Kochokai en de leerlingen van Aikidojo Haarlem, maar zijn vanwege hun introducerende karakter ook zeer geschikt voor beginners en gevorderden van buiten de dojo.

Daarom is het zomerprogramma opengesteld voor allen die interesse hebben in een of meerdere van de geplande onderwerpen.

Inschrijven kan via het Facebook-event (klik daarvoor op de titel van het onderwerp) of door een e-mail te sturen aan Arjan.

Schema en planning:

Taihodoki
Zondag 12 juli 2014 van 20:00 tot 22:00
Wanneer in de edo periode een bushi/samoerai aan gevallen werd, was dat niet altijd op eervolle basis. Soms spanden meedere minder bewapende tegenstanders samen om een hinderlaag te leggen, de samoerai tijdens de aanval tijdelijk te verstrengelen zodat hij geen lang- of kortzwaard kon trekken.

In deze les worden een aantal verstrengelingen bijbehorende ontsnappingen behandeld.

Hanken
Zondag 19 juli 2014 van 20:00 tot 22:00
Tussen chika-ma (korte gevechtsafstand) en tsuba zeriai (letterlijk: stootplaat schermutseling) bestaat een tussenvorm, waarbij het zwaard met de linkerhand op het blad gehanteerd kan worden en ook het handvat gebruikt kan worden als aanvalsmiddel.

In deze les worden de mogelijkheden van zwaardgevechten op deze “half-zwaard” afstand behandeld,

Katana en dogu-iji
Zondag 26 juli 2014 van 20:00 tot 22:00
Een goede kennis van correct onderhoud voor de wapens waaraan de samoerai zijn leven toevertrouwde was vroeger noodzakelijk. Tegenwoordig wordt het als bijzonder nuttige vaardigheid beschouwd om zelf onderhoud en reperaties te kunnen doen.

In deze les worden eerst een aantal antieke stukken uit de collectie van Arjan getoond. Daarna zal door Jeffrey Ching van The Samurai Workshop in worden gegaan hoe je veel voorkomende problemen met materiaal zelf kunt repareren. Bijvoorbeeld los zittende tsuba/tsuka/saya/ito, rammelende saya. Arjan zal ingaan op onderhoud van houten trainingswapens.

Yoroi / Suhada
Zondag 2 augustus 2014 van 20:00 tot 22:00
Scholen uit de pre-edo periode (1604) hadden (zeer algemeen gesproken) een set technieken in hun curriculum die zich richt op geharnaste gevechten. Scholen post-edo periode richtten zich vaak op suhada (ongeharnast) conflict.

In deze les wordt op de verschillen tussen geharnaste gevechten on ongeharnaste gevechten ingegaan. Er is een harnas beschikbaar om te laten zien waar de zwakke en sterke punten zich bevinden.

Ōsōji
Zondag 9 augustus 2014 10:30 tot 15:30
Letterlijk betekent ōsōji “grote schoonmaak” en het is gebruikelijk in Japan om aan het eind van het jaar en in de zomer het huis en de dōjō helemaal schoon te maken om zo gereinigd het nieuwe seizoen in te gaan. Alleen de leerlingen van Kochōkai en van de klassieke wapenlessen bij Aikidojo Haarlem worden verwacht en kunnen deze speciale “training” bijwonen.

De hele dag wordt er in de dōjō (vooral onze eigen opslagruimte) geklust, getraind, gepraat, schoongemaakt en voorbereid voor het nieuwe seizoen.

Taikai voorbereiding
Zondag 16 augustus 2014 van 19:00 tot 22:00
Deze les is bedoelt om leerlingen van Kochōkai voor te bereiden op het seminar en de taikai van 29 en 30 augustus.

In deze (besloten) les wordt de reishiki (ettiquette), de rol van shinpan (scheidsrechter) en iai-kata behandeld.

Taikai voorbereiding
Zondag 23 augustus 2014 van 19:00 tot 22:00

Deze les is bedoelt om leerlingen van Kochōkai voor te bereiden op het seminar en de taikai van 29 en 30 augustus. In deze (besloten) les wordt de reishiki (ettiquette), de rol van shinpan (scheidsrechter) en iai-kata behandeld.

Seminar Meishi-ha Mugai ryu met Niina Gyokudo Soke
Zaterdag 29 augustus van 12:00 tot 17:30

2de europese Mugai ryū Taikai
3de europese koryu bujutsu convention

Zondag 30 augustus 2014 van 11:00 tot 18:00

Locatie:
Kochōkai – Budōkan in Haarlem
Jepthastraat 1
2026 WB Haarlem
Nederland

Kosten:
Per zomerles €10
5 zomerlessen €35

Deze lessen zijn gratis voor leden van de klassieke wapenlessen bij Aikidojo Haarlem of van Mugai ryū bij Kochōkai.